Landskabet er – og har altid været – en integreret del af Vandkunstens arkitekturforståelse.
Læsning og forståelsen af stedets topografi og naturgrundlag har altid været afgørende for Vandkunstens sammenhængende og helstøbte arkitekturforståelse, hvor husene ofte har taget form efter stedets karakteristiske landskabstræk.

Konteksten og de givne naturkvaliteter er fortsat en drivende kraft i Vandkunstens formgivning – uanset skala – fra masterplan, til bebyggelsesplaner og ned til den enkelte boligplan. En helhedstænkning, hvor hvert delelement gives opmærksomhed, bliver vigtig og føjer kvalitet til det sammenhængende hele.

Nærheden og integrationen med landskabet vil i fremtiden være endnu vigtigere, i takt med at vi skal bo tættere, på mindre plads, og stadig med god kontakt til natur og landskab.

I fremtidens urbane miljø vil bynatur og performativ natur herudover spille en særlig rolle, som regulerende faktor. Natur og landskab i byen skal fremover levere økosystemtjenester, herunder klimaregulering, optagelse af CO2, biodiversitet og rekreative muligheder, der understøtter vores sundhed og velvære.
Særligt håndtering af regnvand, skybrud og oversvømmelser – men også tørke – er en vigtig faktor i transformeringen af nye og eksisterende byområder, byrum og bygninger.

Men – vigtigst af alt – så skal natur og landskab i samspil med det bebyggede miljø, medvirke til at skabe gode rum og oplevelser i menneskelig skala, med varierede rumligheder, oplevelser og forløb, der naturligt initierer det lokale fællesskab, det sociale møde og en bedre naturforståelse.

Hos Vandkunsten er 8 landskabsarkitekter med til at formgive og planlægge de fysiske rum for byer, bygninger, byrum og landskaber vi arbejder med.
Vores landskabsarkitekter indgår som en integreret del af vores projektgrupper, indenfor alle de områder, Vandkunsten beskæftiger sig med; byrum, strategisk og fysisk byplanlægning, infrastruktur og anlægsprojekter, boligudvikling, bofællesskaber, kulturhuse, skoler, daginstitutioner, renovering, ombygning og transformation.
Vi har specialister indenfor bl.a. LAR, klima- og vandhåndtering, tilgængelighed og DGNB og arbejder desuden med biodiversitetsanalyser, baseline-analyser, biofaktorudregninger mv.

Med andre ord zoomer vi hele tiden ind og ud i skala – fra de store overordnede greb til de nære rum og en plads i solen – med fokus på terrænet, og på det der vokser og gror.

Altid med ambitionen om at træde varsomt – og altid give mere tilbage end vi tager.